Register ¤ Login
Pertanyaan Tentang Sme, Mara, Tekun dan Sebagainya.
Muhammad Haiqal Bin Nordin - Thu 25/Mar/10, 6:19am [Last Comment]

ape tujuan penubuhan institusi2 nie ? diorang pon bagi pinjaman kan ? saya kurang faham tentang prosedur institusi2 nie ? macam nak jadi usahawan mereka ? Boleh sape2 terangkan ?

Niche: Diskusi Bisnes
  1. Rahman - 25 Mar 2010, 6:47am
    Saya pernah membantu abang saya membuat pinjaman TUK (Tabung Usahawan kecil) pada thn 2000. (rasanya tabung tu dah tutup sekrg ni)

    kesimpulan yg saya buat (mungkin saya silap), maklumat2 terperinci berkenaan sesuatu pinjaman tak begitu mudah utk didapati. Kami pergi ke bangunan CGC di Kelana jaya utk mengambil borang TUK dan tanya staf2 disitu pelbagai soalan. Kebiasaannya rancangan perniagaan/paperwork diperlukan. Setelah 2 bulan pinjaman diluluskan RM20k. (Kami sgt gembira & bersyukur dgn tindakan pantas dari CGC)

    - RM10k tunai
    - RM10k lagi dlm bentuk pembelian barang.

    Apa yg saya nak nyatakan disini, pada zaman tu, maklumat memang sukar sebab internet tak popular lagi di malaysia.

    tetapi zaman sekrg ni, maybe maklumat tu ada, tapi susah nak search di Internet. jadi sesiapa yg dah lalui, silalah tolong berikan bantuan dari segi nasihat & pengalaman sdra/sdri semua memohon & mendapatkannya. Ini bagi membantu org yg minat berniaga, dari sudut pandangan peniaga sendiri.

  2. Mohamad Hairudin - 25 Mar 2010, 10:34am
    pinjaman tekun = tak perlu kertas kerja tapi mesti dah jalankan perniagaan.ahli umno di utamakan.borang ambil di pejabat umno daerah. Pinjaman PERMODALAN NASIONAL (PNS) konsep franchais..kena kursus.buat kertas kerja.rumit sikit..ambik masa gak. TEKUN DAN PNS NI DANA KERAJAAN BAGI TIADA KAITAN DENGAN BANK. SME ni pinjaman melalui bank prosedur mcm biasa la.

  3. Rina 7 - 27 Mar 2010, 11:34am
    Salam En MH bg yg >5yrs jlnkan perniagaan perkhidmatan cnthnyer: Pemasangan/pendawaian talian LAN (network) serta talipon dgn jabatan2 kerajaan tp beroperasi d rmh sj, layak ker utk memohon? ape yg sy dgr perlu ade pjbt atau permis perniagaan baru layak memohon...betul ke?

  4. Rahman - 29 Mar 2010, 9:50am
    Haiqal, cuba call "Rayyan Service" disini. mereka kata mereka expert dalam Mara & Tekun.

    http://www.majalah.com/?directory:business-consultants

    juga try disini utk company2 lain. Compamy yg buat proposal / rancangan perniagaan ni biasanya expert juga bab2 Tekun & Mara:-

    http://www.majalah.com/?classifieds:pelan-perniagaan

  5. Syah - 31 Mar 2010, 5:43pm
    bagi perniagaan yang baru nak di jalankan hanya kertas kerja sahaja di perlukan

    bagi perniagaan yang lebih 6 bulan..penyata akaun untung rugi perlu di sertakan

  6. Rahman - 31 Mar 2010, 6:59pm
    Syah, baru saya perasan yg u juga expert bab2 Smidec, Tekun, Mara, PUNB, SME Bank, Agrobank etc..

    http://www.majalah.com/?classified:pinjaman-perniagaan-dengan-agensi-kerajaan:17014-FRM-4

  7. Mfmy - 03 Apr 2010, 11:47pm
    tekun skrg susah dpt pinjaman, mara dah x ada duit. Mcmana nak dptkan pinjamanan lagi. Saya dah invest 100k utk kedai jual barangan kesihatan & kecantikan, perniagaan bagus. Skrg nak buat kedai yg sama tapi jual produk berlainan. Macamana nak buat pinjaman>

  8. Agus - 08 Apr 2010, 10:58am
    setuju...tekun mara,,jenuh menekun tunggu,,sme corp,,dia org hold financing for now,,,sme bank dan cgc je la yg boleh..
    bank rakyat boleh tp skim sped jer..

  9. Asroy Roy - 25 May 2010, 8:41am
    saya dah buat pinjaman tekun,mara,semua minta uang untuk urusan sulit mereka.saya sudah lama berniaga kedai runcit hingga kedai hp..tiada yang boleh bantu jika u semua berasal sandakan.sush buat pinjam kat agensi kerajaan nie...sapa boleh bantu saya modal tambahan...

  10. Muhammad Haiqal Bin Nordin - 07 Mar 2011, 12:41am
    "topic closed"

Page 1                        (Total comments 10)
Your Comment
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password
Disclaimer. Messages posted to our forum, Q&A or public areas by MFA members or the public are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. MFA does not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any communications [STATEMENT/REPRESENTATION] posted in the forum or endorses any opinions expressed in the forum. This forum is NOT intended to be a source of advertising, self-promotion or disparagement. MFA assumes absolutely no responsibility for the postings and/or its contents. Visitors may post questions, comments and replies without prior review by MFA, however MFA reserves the right to delete any postings (in whole or in part) for whatsoever reason. However, the fact that a posting remains on site does not mean that it has been approved or endorsed by MFA. By making a posting you are agreeing that the material you post becomes the property of MFA. Your visiting and browsing through this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.