Register ¤ Login
Perniagaan Cuci Kereta.
Erida - Wed 30/Jan/08, 10:22am [Last Comment]

assalamualaikum dan salam sejahtera. sy ingin memulakan perniagaan cuci kereta. sesiapa ingin memberi pandangan berkenaan jumlah modal, lokasi, peralatan dan juga risiko yang mungkin. terima kasih.
  1. Eileentan - 30 Jan 2008, 2:43pm
    for my opinion, this business will not bring u alot of profit. but i think the business modal is very very low. for the location, i think better near or just beside hawker centre, people can drink or eat something when waiting for car wash. if u really want, i can give my friend contact no. Kawan saya ada jual alat-alat cuci yang agak bernama. he'll sugges to you which mechines are suitable. thanks

  2. MFA Admin - 30 Jan 2008, 5:55pm
    Waalaikummussalam Cik Erida,

    Pertamanya terima kasih kerana menggunakan ruangan forum MFA. Fokus kami hanyalah kepada perniagaan francais sahaja. Buat masa ini belum terdapat syarikat francais cuci kereta yang berdaftar dengan Pendaftar Francais (ROF). Terima kasih.

  3. Izwan 3 - 02 Feb 2008, 3:42am
    Waalaikumsalam Cik Erida,Saya ada pengalaman dalam perniagaan cuci kereta.Memang betul kata Eileentan itu.Kalau kita silap menguruskan kewangan kita akan tersungkur.Banyak saingan dan masalah kenaikan harga material yang mahal membuat profit tak banyak.Tapi jangan risau email sy kalau nak bual panjang.Saya akan bagi anda semangat nanti ok

  4. Johnathan Tan kong huat - 05 Feb 2008, 11:07am
    yes i did a charity campain for car wash for belum forest during my times at school. Can franshisee take their our own iniciatives to start a "marketing" campain for thier outlet.

  5. Irwan Bin Alif - 16 Feb 2008, 10:57pm
    eileentan, pls giv ur frens contact number

  6. Nuraini - 15 Apr 2008, 4:37pm
    Miz erida,
    ade maklumat x psl perniagaan tu? if ade, bg kongsi maklumat tak?

  7. Bedul - 28 Feb 2009, 4:30pm
    saya nak cari kedai menjua shampoo kereta lokasi ampang

  8. Saffiri - 19 May 2009, 11:34am
    saya juga berminat utk mulakan bisness cuci kereta ni, kwn sy ada buat bisness ni kt terengganu, untuk byk sbb tempat strategik.. kos mula mmg murah katanya, cuma perlu tahu serba sedikit ttg kereta jer..tapi kalo ada kursus atau sesiapa saja yang boleh berkongsi maklumat, bolehlah kita kongsi disini..tq

  9. Linda Khan - 22 Dec 2009, 5:38pm
    saya akan buka car wash tidak lama lagi. saya ada dengar tentang kursus yg diadakan utk belajar cuci kereta. sesiapa boleh beri info? saya mahu hantar pekerja saya mengikuti kursus.

  10. Jayne James - 12 Jun 2010, 12:57am
    Saya pun berminat juga nak buka car wash ni..tapi modal dan cara nak mulakannya pula saya tak tahu...boleh kongsi..? ne email add saya coolasjane@yahoo.com

  11. Hussain - 22 Sep 2010, 5:00pm
    sya cma ingin thu brapa bajet untk buka car wash.

  12. Hussain - 22 Sep 2010, 5:13pm
    salam 1malaysia!!! sya ingin mmulakan bisness car wash tp sya tak tahu mane lbih baek brbanding cuci scara automatik@manual untuk planggan kta, dan sya ingin thu kos untuk mmulakan prniagaan ini trmasuk pralatan untk mncuci secara manual@mesin full set untuk mncuci scara automatik. jika sesiapa ada pndapat@ tntang kos harga pralatan@ kursus sila email kan di nmsh88_sh@yahoo.com. tq

  13. Hasrul 11 - 07 Dec 2010, 7:48pm
    sy jg bminat nk join bsns car wash. nak taw mengenai modal yg di perlukan dan peralatan yg d gunakan. sila email ke helmy_83us@yahoo.com. tq

  14. Mohdroslanramli - 16 Feb 2011, 11:40pm
    salam 1 malaysia...saya juga berminat dengan perniagaan ni...
    blh bagi kos2 permulaan untuk bisnes ni
    harga mesin automatik berapa?
    Emel kt sya ye,,,
    thanks.

    Emel : mohdroslanramli@yahoo.com

  15. Florence 2 - 04 Jan 2012, 11:32am
    saya jg berminat but i ingin tahu berapa modal yg diperlukan untuk memulakan perniagaan cuci kereta.email kat saya klu sesiapa ada cadangan ok....tq..

    Emel : adieflo83@gmail.com

  16. Matnor 2 - 04 Jan 2012, 12:22pm
    Untuk kursus / latihan berkenaan cuci kereta, bole tengok laman synergybluesolution.com. Details sume ada kat situ bole contact direct.

  17. Zaki 31 - 21 Mar 2012, 10:43am
    Salam semua..

    Saya ada jual set cuci kereta.. lebih kurang RM3500 modal..

    1. Mesin Pum Air 1Hp, Belt (included pipe 30m n nozzle)
    2. Snow wash (included pipe n nozzle)
    3. Compressor sederhana kecil.
    4. Vacum 2 motor (Regular Size)

    Kalau berminat email sy.. tak termasuk penghantaran.. kalau nak boleh ambik terus kat sini..

    mohd.zaki86@ymail.com

  18. Ridzuan 24 - 20 Nov 2012, 7:35pm
    salam semua,
    i player bru dlm market car wash ini.
    actually i nak try utk buka car wash di seluruh malaysia.i mean each state we have a branch.
    my suggestion why not we work together for this kind of opportunity.

  19. Fadzimee - 06 Dec 2012, 12:22pm
    bgus jgk idea ni....

  20. Khairul 124 - 01 Mar 2013, 12:03pm
    saya pun baru nak mulakan perniagaan ni.tapi seperti orang lain saya tak tahu bagaimana nak mulakan dari mula...ada tak siapa-siapa boleh tolong saya....boleh emailkn pada saya di

    irul_blveiron2747@yahoo.com

Page 1                        (Total comments 20)
Your Comment
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password
Disclaimer. Messages posted to our forum, Q&A or public areas by MFA members or the public are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. MFA does not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any communications [STATEMENT/REPRESENTATION] posted in the forum or endorses any opinions expressed in the forum. This forum is NOT intended to be a source of advertising, self-promotion or disparagement. MFA assumes absolutely no responsibility for the postings and/or its contents. Visitors may post questions, comments and replies without prior review by MFA, however MFA reserves the right to delete any postings (in whole or in part) for whatsoever reason. However, the fact that a posting remains on site does not mean that it has been approved or endorsed by MFA. By making a posting you are agreeing that the material you post becomes the property of MFA. Your visiting and browsing through this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.