Register ¤ Login
Memulakan Perniagaan Melalui Pinjaman
One06 - Sun 28/Mar/10, 1:06am [Last Comment]

a"kum..saya nak minta pendapat sdikit..sya nak memulakan perniagaan...kertas kerja sume dah siap..rncangan perniagaan sya melibatkn kos 100k...wajarkah saya membuat pinjaman kepada pihak MARA untuk memulakan perniagaan tersebut..?? pihak MARA memberi peluang kpd sya utk membuat pnjaman krn prnah terlibat mengikuti kursus LPU anjuran MARA..
  1. Syah - 31 Mar 2010, 5:40pm
    salam saya seorang akauntan..di nasihatkan agar saudara mempunyai sedikit simpanan tunai di tangan bagi kontigensi

  2. Fakrul - 02 Apr 2010, 10:23am
    Setuju dengan Shah, bila mana anda ingin memulakan perniagaan adalah digalakkan menggunakan duit tunai tetapi jika inginkan pinjaman jangan gunakan 100% dari pinjaman, at least 80:20.
    http://ezsmartlaundry.blogspot.com

  3. Andak Kamarulzaman - 05 Apr 2010, 8:08pm
    Hubungi saya untuk biz e-Cosway.
    HP : 019-388 2724
    emel : andkama@yahoo.com

  4. Niagait - 06 Apr 2010, 2:18am
    kalau hati cekal, 100% loan takde masalah. Tapi kalau dah kahwin, ada anak, ada kereta dan rumah nak kena bayar, security-saving 6 bulan wajib ada.

    kalau bujang, takde hal nak main risiko tinggi. teringat turun-naik pejabat mara usung RP selepas habis program PUTEK (program usahawan teknikal).

    boleh lawat http://niagait.myterengganu.net/ untuk tips dan panduan bisness kedai komputer.

  5. Rahman - 06 Apr 2010, 6:33am
    Saya sokong NiagaIT -> Kalau bujang, kos sara hidup sangat rendah so risiko kecil. Kalau dah kahwin ada anak, kereta, rumah, pembantu rumah, isteri tak kerja dsb, kos dah jadi sangat tinggi. Maka risiko juga amat tinggi.

  6. Azrisni - 07 Apr 2010, 11:11pm
    Menambah pendapatan secara Part Time di rumah.Dibimbing oleh Usahawan Internet Dr Irfan Khairi.80% dibantu & dibimbing oleh Dr Irfan Khairi.Cubalah....Anda pasti TERUJA!!
    Klik sini ye..==> http://www.stormreaders2u.net/r/Hartini

  7. Abby Acenath - 08 Apr 2010, 3:38pm
    saya ingin memulakan perniagaan..masih bujang..tetapi..saya tidak dapat membuat loan atau mna2 pinjaman kerana saya adalah seorang student..tapi..saya mempunyai paperwork yang lengkap mengenai bisnes yang saya ingin jalankan..dan perniagaan ini dilihat mampu memberi keuntungan yang bagus dan konsisten...

  8. Mohd Fairose - 09 Apr 2010, 10:03pm
    salam....
    abby acenath...mintak jasa baik jika dpt kiranya eme kat sy paper work anda untuk sy jdikan contoh...kerana sy skrg sdg buat paper work utk bisnes sy...hndk mencari panduan yg terbaik...
    kalu sudi sila emel kpd sy d
    lelakizz@yahoo.com
    tq

  9. Jeff Alice Fashion House - 13 Apr 2010, 3:10am
    saya yang memulakan perniagaan yang jual baju ,sesiapa boleh kasi tahu mcn mana buat bank loan

  10. Faisol - 25 Apr 2010, 1:49pm
    kepada usahawan yg tiada modal langsung utk membuka kedai franchise boleh email saya. fdarus82@gmail.com

  11. Nisuh - 13 Jun 2010, 10:29pm
    salam..
    saya mempunyai produk baru dan belum dikomersilkan lagi..
    produk berasaskan minuman. namun tiada modal untuk memulakan dan menjayakan projek.
    ada apa2 cadangan tak..?
    kalau ada, tolong email ke whosync@live.com.my

  12. Noriey - 16 Jun 2010, 5:55pm
    Ssiapa yang ada paper work yang boleh dikongsi, sila email kepada saya

  13. Mr Rex - 17 Jun 2010, 12:49am
    salam, berkenaan dgn modal permulaan untuk biz.. saya tak layak untuk loan jika ada sesapa ada jalan lain yg selamat n kurang risiko... boleh bg panduan x?
    tlg email saya kat rexmoss969@yahoo.com.my

  14. Aida Jaafar - 07 Oct 2010, 12:48pm
    Saya seorang surirumah yg berpengalaman luas dlm bidang telekomunikasi dan ingin membuat pinjaman (modal serta segala liabiliti utk tempoh pusingan selama 6bulan) sebanyak RM30,000.00 .Bagaimanakah caranya saya ingin mendapatkan pinjaman tersebut memandangkan saya tidak bekerja dan suami pula bukan warganegara Malaysia..Harap sesiapa dapat membantu.Terima kasih..

  15. Nor 71 - 11 May 2011, 12:07pm
    sy baru nk memulakan perniagaan & ingin membuat pinjaman.boleh kongsi paper work kpd sy.sue_nor87@yahoo.com.

  16. Luqman 6 - 07 Nov 2011, 9:17pm
    salam.sy student yg ingin mulakan perniagaan. perniagaan tu boleh dikatakan tinggal 20-30% je .tapi masalahnya sy xcukup modal untuk mulakan perniagaan. sme, mara , tekun semua dah pergi tapi semua xnk bantu . ada nasihat ?

  17. Am 8 - 05 Mar 2012, 9:38pm
    layari www.kadprepaidfizikal.com
    mane tahu dapat membantu

  18. Muhammad Firdaus 8 - 15 Apr 2012, 5:31pm
    slam saye muhammad firdaus dari n9 port dikcson saye ingin mmbuat pnjaman untok berniage.mcm mane saye boleh mmbuat pemohonan itu??

Page 1                        (Total comments 18)
Your Comment
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password
Disclaimer. Messages posted to our forum, Q&A or public areas by MFA members or the public are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. MFA does not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any communications [STATEMENT/REPRESENTATION] posted in the forum or endorses any opinions expressed in the forum. This forum is NOT intended to be a source of advertising, self-promotion or disparagement. MFA assumes absolutely no responsibility for the postings and/or its contents. Visitors may post questions, comments and replies without prior review by MFA, however MFA reserves the right to delete any postings (in whole or in part) for whatsoever reason. However, the fact that a posting remains on site does not mean that it has been approved or endorsed by MFA. By making a posting you are agreeing that the material you post becomes the property of MFA. Your visiting and browsing through this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.