Register ¤ Login
Ingin Memulakan Perniagaan Alat Tulis, Buku dan Fotostat: Bagaimana untuk Memulakannya?
Amir 35 - Sun 5/Sep/10, 1:48am [Last Comment]

Saya sedang merancang secara peribadi dan sangat teruja untuk membuka perniagaan alat tulis, buku dan perkhidmatan fotostat. Ini memandangkan kawasan tersebut belum ada lagi kedai alat tulis, buku & perkhidmatan fotostat dan sangat strategik serta kawasan yang baru dibangunkan berhampiran dgn sekolah dan pusat tusyen. Masalahnya saya tak tahu nak mulakan macamana kerana tiada pengalaman dlm bidang perniagaan ini. Harap ada pihak yang sudi membantu khususnya dalam menambahkan jumlah bilangan perniagaan kaum bumiputera di Malaysia ini. Mohon bantuan saudara...boleh hubungi saya di talian 013-3970459
  1. Rahman - 06 Sep 2010, 11:31am
    Cuba franchise alatulis Rona:-
    http://www.mfa.org.my/?franchise:rona

    Sebelum tu kena kursus franchise dulu..
    http://www.mfa.org.my/?traindate/list

  2. Hai5273 - 07 Sep 2010, 12:57am
    Permulaan perniagaan perkhidmatan fotostat and alat tulis tak susah sangat. I ada buat masa belajar di melaka. Tanpa kursus i pun boleh buat. Cuma perlu tahu macam mana nak handle photostat machine. Awak boleh beli photostat mesin yang simple dulu. Murah dan senang urus. Kalau nak dapat kertas and alat tulis yang murah, u kena cari supplier alat tulis dan kertas berkenaan. Mereka akan bagi harga yang murah banding dengan harga market. Tapi u kena register untuk dapat lesen dulu.

  3. Saiful 18 - 07 Sep 2010, 3:34am
    ye btul tu, sy sokong.. perniagaan ni mudah dan boleh di automasikan ttp mesti kena dgn caranya, sy bercakap melalui pengalaman sy berniaga, wlaupun sy seorang student, sy masih boleh running perniagaan ini,

  4. Amir 35 - 07 Sep 2010, 6:40pm
    boleh share tak pengalaman modal yg diperlukan secara kasarnya berapa rm ya?
    sewa kedai pun dah rm4000

  5. Hai5273 - 08 Sep 2010, 2:08pm
    kalau sewa dah mahal. u kena try dengan mesin yang murah dulu. Nanti kalau u beli mesin mahal sangat tapi tak boleh buat mesti rugi teruk. u buat kat mana? KL? last time i buat tanpa kira sewa kedai lebih kurang 15k. tapi kena tengok kat tempat u buat. i buat kat melaka murah sikit. semua alat u kena lengkap. I cuma beli beberapa photostat mesin, binding mesin, computer dan printer utk student printing. kertas dan barang lain kena tengok local supplier. harga ada beza. i rasa kawan i ada buat skrg kat melaka skrg. dia boleh dapat mesin photostat 2nd hand murah. Kalau u nak, i boleh tanya tengok harga berapa.

  6. Amir 35 - 11 Sep 2010, 12:35am
    kedai area kajang, sewa mahal pasal lokasi dekat dgn sekolah dan beberapa kolej la, i pun nak kene balaja handle mesen fotostat pasal bidang baru ni, btul gak risiko rugi tu besar tu, nak jual buku lagi, alat tulis lagi .....ermmm....banyak keje gak tu. ada ke bank nak bagi loan utk permulaan bisnes ni ye??

  7. Ershad - 13 Sep 2010, 1:29am
    Salam amir, nape x share kedai tu? maksud sy, kedai fotostat x memerlukan ruang yg besar, kalau kedai buku lain la, mmg perlukan ruang besar. kalau fotostat n alat tulis je, buat partition n sewakan sebahagian kepada org lain ( pastikan biz lain yea) jgn jd pesaing plak.

  8. Hai5273 - 19 Sep 2010, 7:03pm
    kalau mcm tu, i cadang u sewa kedai dan buat photostat dulu. Sebab student biasa photostat banyak. ni boleh kurang risiko rugi. kalau dah semua org tahu kedai kamu, u baru buat yg lain. masa tu u pun dah dapat sikit modal dari photostat business..

  9. Najima - 21 Sep 2010, 12:24pm
    apa kata join bisness jual prepaid..
    rm65 je...

    www.prepaid4u.net/najima75

  10. Bazarwanita - 22 Sep 2010, 11:02am
    kalu nak sewa kdai pada saya : rm 600 je sebulan di saujana utama , sg.buloh.sebelah bank islam.. saya ingin menyewakan 150 kaki persegi untk peniaga bumiputera yang menjalankan perniagaan fotostat, dan jual prepaid card.email: bazarwanita@gmail.com

  11. AND Smart Ent - 09 Feb 2011, 10:53am
    memang mudah bisnes fotostat ni, nk belajar repair mesin fotostat? senang jer,yg penting berani buka mesin n tanggung risiko. anyway mesin fotostat xsusah nk operate n maintain.

    Saya ada semua spare-part mesin fotostat. bole check kat www.trosworld.com/copiersparepartcentre

    kalau xda kat situ,sms saya barang apa nak.
    tq

  12. Lina 30 - 06 Mar 2011, 4:52pm
    salam,ada sesiapa tahu mana nk cari supplier alatulis ni,atau sesiapa yg tahu contact no atau email.tlg email serifaenterprise@yahoo.com

  13. Fotostat Malaysia - 26 Apr 2011, 2:03pm
    Saya boleh membekalkan mesin fotostat Ricoh, Canon, Xerox, diimport secara terus dari luar negara ke malaysia. Sila hubungi technical@partzone-tech.com

  14. Azhar 61 - 23 Sep 2011, 12:57am
    mcm sy nak buka perniagaan photostat di jb.ada sesiapa blh supply barang x?

  15. Nur Thoyib - 04 Dec 2011, 4:54pm
    salam. saya pun ada jual mesin fotostat, murah je hanya RM 2,800, warranty 20000 copies. spare part pun ada. nak handle, bole ajar sekali. nak repair pun boleh ajar juga..

  16. Mieza 4 - 08 Jan 2012, 4:28pm
    Salam..
    Azhar 61.. sy boleh supply brg ke johor.
    company kita ada cwgan di melaka dan johor.. mesin fotostate boleh dapat dengan harga RM2,500 warranty 50 000 copies. (harga boleh runding lagi klu btol berminat)

    Selain itu kami juga ada wat sistem sewa beli tapi kurang sesuai utk mereka yang berniaga fotostate lbh sesuai untuk kegunaan pejabat. Jika ada yang berminat boleh hubungi saya " 06-2269399 @ 012-5287794 (mieza) "

  17. Zam 71 - 23 Jan 2012, 4:17pm
    salam.saya baru bercadang nak buka kedai fotostate dan alat tulis di batu pahat.ada x sesiapa bleh supply brg

  18. Kamal 49 - 24 Feb 2012, 12:37am
    Kami membekal mesin fotostat warna berjenama Ricoh .Kami juga menjalankan perkhidmatan baik pulih & menyelenggara mesin2 fotostat.Kami juga membekal toner & alatganti .
    Berminat/Pertanyaan Hubungi kami ditalian -0192354038 en kamal.
    Sewa untuk mesin warna serendah rm 100.

  19. Shiva 3 - 08 May 2012, 5:03pm
    we provide all kind of copier machines with technicians as well. all great latest digital copier machines (konica minolta). min to max range qualities + easy maintainance .. email to siva@copymaster.com.my

  20. Zoulkiff - 02 Jun 2012, 2:27pm
    berapa modal yang diperlukan untuk perniagaan photostat dan alatulis? Boleh bagi info lebih detail .

  21. Amelia 3 - 07 Aug 2012, 1:21pm
    saya ingin membuka pernaiagaan alat tulis, buat sementara ne nak buat kecil-kecilan dlu...di sebabkn kurang pengalaman dan kurang mahir dalam bidang ne, saya perlu kn nasihat dari pakar untuk permulaaan perniagaan saya ne..Sekian

  22. Afifa - 19 Mar 2013, 1:37pm
    kepada pembekal2 mesin percetakan..

    sila emailkan quotation utk peralatan2 printing..

    a_haneel@yahoo.com.. a.s.a.p..

    tq

  23. Fotostat Malaysia - 25 Aug 2013, 2:43am
    kami membekal mesin fotostat jenama Ricoh, Canon, Xerox, Minolta kepada pelbagai pengguna / pembekal mesin fotostat di Seluruh Malaysia, Sila hubungi technical@partzone-tech.com

  24. Syiha - 07 Sep 2013, 6:41pm
    Saya empunyai sebuah kedai dan bercadang membuka kedai fotostat atau printing dgn modal yg rendah.
    Ada sesiapa yg boleh beri contact number untuk supplier.tq

  25. Shida 37 - 08 Oct 2013, 3:26pm
    saya ingin memulakan perniagaan kedai fotostat secara kecil-kecilan,ada tak pembekal yang boleh saya hubungi kawasan Pahang.

  26. Aliff 11 - 21 Feb 2014, 2:49pm
    saya berminat nak buka kedai printing,
    mohon kepada supplier2 printing fotostet mesin dan juga bahan mentah kertas alat tulis dan sebagainya email kan saya sebut harga.
    aliffaziz71@yahoo.com

  27. Muhammad Haziq Bin Mazlan - 19 Mar 2014, 11:45am
    assalamualaikum..saya newbie..
    saya nk tanya mesin photostat apa yang bagus dan laju percetakkan??
    mohon share..
    lebih cantik email kt haziqkt81110@gmail.com
    thax

  28. Hiysam - 12 Apr 2014, 12:06pm
    Saya bercadang membuka kedai alat tulis & photostat di Damansara Damai, ada sesiap pembekal alat tulis & pembekal mesin fotostat boleh email kepada saya threeqpr@gmail.com

  29. Rosli77 - 21 Apr 2014, 11:52am
    Saya sedang merancang secara peribadi dan sangat teruja untuk membuka perniagaan alat tulis, buku dan perkhidmatan fotostat. Masalahnya saya tak tahu nak mulakan macamana kerana tiada pengalaman dlm bidang perniagaan ini. Harap ada pihak yang sudi membantu khususnya dalam menambahkan jumlah bilangan perniagaan kaum bumiputera di Malaysia ini. Mohon nasihat dan tunjuk ajar saudara...

Page 1                        (Total comments 29)
Your Comment
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password
Disclaimer. Messages posted to our forum, Q&A or public areas by MFA members or the public are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. MFA does not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any communications [STATEMENT/REPRESENTATION] posted in the forum or endorses any opinions expressed in the forum. This forum is NOT intended to be a source of advertising, self-promotion or disparagement. MFA assumes absolutely no responsibility for the postings and/or its contents. Visitors may post questions, comments and replies without prior review by MFA, however MFA reserves the right to delete any postings (in whole or in part) for whatsoever reason. However, the fact that a posting remains on site does not mean that it has been approved or endorsed by MFA. By making a posting you are agreeing that the material you post becomes the property of MFA. Your visiting and browsing through this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.