Register ¤ Login
Berminat Berniaga Kedai Runcit
Suhaila - Wed 17/Sep/08, 1:41pm [Last Comment]

Sekarang saya kerja makan gaji tapi dah boring - gaji tak cukup , sekarang ni saya berminat nak buka kedai runcit di taman saya - tapi tak ade modal - ingat nak buat pinjaman MARA masalahnye kene berniaga dulu lebih kurang 6 bulan . Macammana nak dapatkan dulu pinjaman modal kemudian baru berniaga . Saya target dalam bulan December 2008 ni boleh berniaga . Tapi di taman saya , sudah ade 2 kedai melayu dan 2 kedai india - adekah ini menjadi masalah nanti . Tapi di taman itu memang banyak perumahan dan ramai pekerja kilang yang menyewa rumah .

Niche: Kedai Runcit Dan Serbaneka | Ingin Berniaga
  1. Roshizan Bin Salleh - 18 Sep 2008, 12:28pm
    lawati laman web www.kwikstop.com.my

  2. Zaida 2 - 18 Sep 2008, 3:53pm
    jom kita kongsi sama-sama nak tak? Apa2 tel saya kat no ni k
    019-3659450

  3. Azamly Muhamad - 18 Sep 2008, 10:41pm
    tinggal kat mana tu..............................meniaga ni tak mestinya ok...prepare dulu baik baik.......jangan tergesa gesa .....

  4. Suhaila - 19 Sep 2008, 1:26pm
    Saya tinggal di Senawang, NSDK . To Zaida , kalau ade ape 2 yang boleh dikongsi boleh email kat saya....

    su_khairul@yahoo.com.my

  5. Hakim 2 - 22 Sep 2008, 7:48am
    ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA....
    Selalu dengar tentang NOVALIFE atau SRIISB sejak kebelakangan ini?
    Ingin sertai kami tapi masih ragu-ragu?
    Buat keputusan sekarang!
    MLM paling unik dan tiada seumpamanya di dunia..
    PInjaman disediakan bagi yang berminat!
    Koperasi beri loan on the spot RM2000 @ 500 ep
    Bonus Tajaan : RM200
    Bonus Pairing : RM300
    Bonus Matching : RM300 ( 100% )
    taja 2 orang :RM700
    Bonus Istimewa : development kaki C : RM300
    Buat kajian dan dijamin anda tak akan menyesal lagi!
    Cepat! sementara awal...join group kami yang aktif!
    dan akan dapat website free untuk tujuan promosi.
    Ramai yang dah buat duit dengan kami!

    Untuk keterangan lanjut hubungi
    H/P: 013 - 350 3421
    email: hakim.jalil@gmail.com
    ym: labu_76@yahoo.com

  6. Jan Ali - 23 Sep 2008, 10:26am
    kak suhaila.....

    saya pun macam akak jugak dah bosan keja makan gaji meskipun keja saya kena travel oversea selalu tp bila pk pasal tpt keja saya yg byk politik (bkn politik BN and PKR) psl sumer nak jadik bos dan kaki kipas padahal makan gaji jek sumer ....ini company swasta CINA MELAYU INDIA (bangsa Malaysia) memang majmuk tp same ajer perangai sumer kapi kipas dan cakap putar belit@putar alam....... dan macam macam perangai pelik berlaku tempat keja saya.....pulak tu saya nie bukan jenis melawan dan memberontak...asik2 kena libas ajek..... oleh itu saya berdoa dlm bln posa nie saya dapat wat business sendiri......

    pasal pinjaman tu akak jgn risau saya ade senarai list syarikat syarikat yang kita boleh pinjam mungkin akak boleh cube lihat.....kalau akak nak buleh bagi email pada saya......bukan mara jek tolong bumiputra tapi ade yg lain cth: SME bank..... CGC pun boleh cuba tanya walaupun dia orang tak kuarkan dah pinjaman..... panjang jgk saya nak cerita tu kak kalau akak nak email pada saya ok insyaALLAH saya akan cuba balas secepat mungkin sebelum hari raya pasal saya tgh upload into pdf format......

    slmt ari raya aidilfitri.....maap zahir batin........

  7. Suhaila - 23 Sep 2008, 1:32pm
    Hai Jan Ali , ni kak su . Terima Kasih coz sudi kongsi maklumat ngan akak . tadi akak ade hantar email kat Jan . Nanti reply ye....

    Selamat Hari Raye.....

  8. Faizal 3 - 24 Sep 2008, 9:47am
    cuba buka medic-spa. lawati www.medic-spa.webs.com
    modal kecil, untung lumayan.
    Dual Income.
    1. 100% pulangan untuk service mandian dan servis tambahab (sekira ada)
    2. Pembahagian keuntungan dari syarikat.

    Pertama di Malaysia. Belum dirasmikan lagi.

  9. Izan Ezrina - 01 Oct 2008, 3:11pm
    kak, kalo tak nk messy blh wat baby diaper. brg tahan lama tak rosak @ basi. modal sikit. kalo kawasan perumahan lagi ok sbb org keja ank kena anta org jaga. sume kena pakai diaper.

  10. Nadia 4 - 10 Oct 2008, 10:05am
    kak suhaila,

    untuk pengetahuan akak, 2-3minggu ni saya ada buat survey badan2 yang menyediakan pinjaman untuk bumiputra yang berminat utk menjadi usahawan @ peniaga kecil. Antara yg menarik perhatian saya ialah PUNB & TEKUN. Tapi sekarang ni saya belum bersedia utk berhenti kerja dan buat bisnes sepenuh masa. Mungkin saya memerlukan perancangan yg teliti sebelum buat keputusan. Apa yang menariknya PUNB akan memberikan modal dan bimbingan kepada sesiapa yang berminat nak jadi usahawan. Sekiranya memiliki Diploma @ Ijazah adalah lebih baik. Cuma apa yang diperlukan ialah komitmen kita untuk menghadiri taklimat serta menyediakan kertas kerja rancangan perniagaan sebelum pinjaman diluluskan. Banyak lagi maklumat yang akak boleh dpt kalau akak sendiri layari website PUNB & TEKUN.

    p/s: Jan Ali boleh saya dapatkan maklumat lebih lanjut berkaitan senarai list syarikat2 yang menyediakan pinjaman kepada bumiputra tu. Saya juga berminat untuk berkongsi pendapat dengan awak..Boleh awak emailkan kepada saya?. ..Thanks

    Selamat hari Raya...

  11. Mazabdul - 13 Oct 2008, 5:57pm
    Assalamualaimum saudari Suhaila. Kedai-kedai lain yang beroperasi sama seperti kedai saudari (competitors) itu tidak semestinya akan menjejaskan peluang pendapatan dan perniagaan saudari. Apa yang saudari perlu buat untuk memenangi hati pelanggan adalah dengan memberi khidmat Customer Service yang lebih baik. Juga diperkuatkan lagi dengan berbagai produk yang boleh memberi jualan serta unik. Kebanyakan kedai runcit yang kita lawati sekarang ini kurang dengan senyuman dari staff dan juga sikap ingin membantu juga jarang kelihatan. Perkara seperti ini selalu diambil ringan oleh kebanyakan ahli peniaga memnyebabkan kunjungan dari pelanggan berkurangan. Alasan mereka, "Sales girl" tu masam je muka, kurang ajarlah dan berbagai lagi rasa tidak puas hati dari pelanggan. Kecil macammana jua perniagaan, usul berniaga seperti ini harus diambil berat.

    Dan seperti kata saudara Azamly, memang berniaga ni tak semestinya OK. Kekadang miss soru kekadang loaded. Kena buat pengajian terperinci dahulu sebelum membuat keputusan berhenti kerja tu. Lifestyle juga akan berubah, saudari kelak tidak akan punya masa untuk diri sendiri dan juga keluarga seperti bercuti dan sentiasa bekerja tidak tentu masa kelak. Harus juga diingatkan tentang kos pekerja, overhead bills, kecurian yang tidak dijangka, insuran kedai, caruman KWSP & SOCSO untuk pekerja dan sebagainya.

    Walaubagaimanapun, jika saudari berminat kunjungi laman web dari kerajaan dan swasta sepeti TEKUN dan SME. Mereka menawarkan pinjaman untuk berniaga. Kalau start dari kecil mungkin boleh diluluskan. Insyallah.

  12. Finaz - 15 Oct 2008, 4:01am
    Assalamualaikum..kami membekal lintah disekitar Kuala lumpur, Selangor dan Terengganu.Kami juga menawarkan harga yang berpatutan dan harga boleh dibincang. kami membekalkan benih lintah, lintah induk dan matang.
    penghantaran adalah percuma.

    jika berminat sila hubungi

    Daud 013-3994646
    Ina 013-3544849
    Email: uazlina@yahoo.com

  13. Norizah Ahmad Sukhemi - 21 Jan 2010, 4:31pm
    jom join sl avon.. byk bonus & benefit.. bukan setakat untung runcit. modal sgt kecil, hasil berbaloi-baloi. berminat hubungi iza 017-7771792

  14. Mohamad Azli - 24 Aug 2010, 6:38pm
    salam all,

    bagi sesiapa yang dah berniaga kedai runcit atau serbanika lebih dari setahun dan mempunyai akaun semasa yang aktif, boleh memohon pinjaman max 50k untuk modal pusingan/membeli stok, boleh buat bayaran balik selama 5 thn dengan kadar faedah yang berpatutan.

    Sila hubungi :

    Mohamad Azli
    Perunding Perniagaan Kecil IKS
    0196007646/0166853385/0129733657

Page 1                        (Total comments 14)
Your Comment
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password
Disclaimer. Messages posted to our forum, Q&A or public areas by MFA members or the public are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. MFA does not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any communications [STATEMENT/REPRESENTATION] posted in the forum or endorses any opinions expressed in the forum. This forum is NOT intended to be a source of advertising, self-promotion or disparagement. MFA assumes absolutely no responsibility for the postings and/or its contents. Visitors may post questions, comments and replies without prior review by MFA, however MFA reserves the right to delete any postings (in whole or in part) for whatsoever reason. However, the fact that a posting remains on site does not mean that it has been approved or endorsed by MFA. By making a posting you are agreeing that the material you post becomes the property of MFA. Your visiting and browsing through this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.